Ocenením Lesoochranársky čin roka 2002 vyzdvihli prácu Ivony Matějkovej

23.12.2003 Celý región

Doktorandka na Biologickej fakulte Juhočeskej univerzity v Českých Budějoviciach Ivona Matějková sa stala víťazkou súťaže o Lesoochranársky čin roka 2002. Oc...
Doktorandka na Biologickej fakulte Juhočeskej univerzity v Českých Budějoviciach Ivona Matějková sa stala víťazkou súťaže o Lesoochranársky čin roka 2002. Ocenili jej dlhodobú a účinnú pomoc pralesom v Národnom parku (NP) Šumava. Výsledky piateho ročníka súťaže zverejnila 19. decembra Nadácia Zelená nádej so sídlom v Tulčíku v okrese Prešov. V tradičnom už čase - pred zimnou rovnodennosťou.

Porota hodnotila skutky deviatich nominovaných jednotlivcov zamerané na záchranu lesov na Slovensku, v Čechách, Poľsku a Maďarsku. Hodnotiteľmi boli členovia správnej rady nadácie a ekológovia z Čiech a z Poľska. V tomto ročníku zo Slovenska neprišla žiadna nominácia na Lesoochranársky skutok jednotlivca.
Matějková odhalila rad prípadov krádeží dreva v NP Šumava, hlavne z prvých zón, zdokumentovala nádherné šumavské pralesy i dôsledky ich vyrubovania, upozorňovala na tieto veci prostredníctvom médií verejnosť a založila sledovanú internetovú stránku www.sos-sumava.cz. V priebehu jej terénneho monitoringu si vyslúžila množstvo urážok i vyhrážok od lesníkov a pokuty za nedovolený vstup do prvých zón vo výške viac než 5000 Kč (oficiálne povolenie na vstup, o ktoré žiadala, jej odmietla Správa NP udeliť).
Správkyňa nadácie Mária Hudáková konštatovala, že laureátku udelenie ocenenia dojalo a prekvapilo, pretože boj o Šumavu je kolektívne dielo a ona sa považuje za jeden malý medzičlánok. Víťazka (druhé a tretie miesto neudelili) získala finančnú odmenu vo výške 8000 Sk a tiež súbor ekologických publikácií s tematikou lesa z pohľadu hlbokej ekológie. Za venované peniaze nechá urobiť ďalšie fotografie zo šumavských pralesov a pokúsi sa vytvoriť malú výstavnú fotogalériu.
Lesoochranársky čin roka sa bude vyzdvihovať aj naďalej. Nominácie na ochranárske skutky v prospech lesa vykonané v roku 2003 na Slovensku, v Čechách, Poľsku a Maďarsku je možné nahlásiť už teraz.
V prvom ročníku 1998 prvé miesto neudelili, o rok neskôr ho získal Jaromír Bláha z Prahy za organizovanie blokády ťažby v Trojmezenskom pralese v NP Šumava. Za rok 2000 cenu dostal Wojciech Gasienica-Byrcyn za dôsledné presadzovanie ochrany prírody v Tatranskom národnom parku v Poľsku. Naposledy bol laureátom lesník Ján Terray za jeho dôslednú dlhoročnú prácu a vedecký výskum smerujúce k záchrane prírodného dedičstva Východných Karpát a k vyhláseniu Medzinárodnej biosférickej rezervácie Východné Karpaty a Národného parku Poloniny.

(jj)
 

Vyberte región